02.05.2019

Lise Tiyatro Kulübü “Tanrı” Adlı Oyunu Sahneledi

Kulüp saati dışında gönüllü olarak akşam çalışmalarına katılan öğrencilerimizin de bulunduğu Lise Tiyatro Kulübü bu yıl da farklı bir oyunla seyirci karşısına çıktı. 24 Nisan’da ortaokul, 26 Nisan’da lise öğrencilerine sergilenen oyun metafizik, özgürlük, ahlak gibi birçok konuyu çok farklı şekillerde ele alan muhteşem bir absürt tiyatro örneğidir. Woody ALLEN’ın dâhiyane kaleminden çıkmış oyun, ince göndermelerle bezenmiş, her dakikasında güldürürken beyinde şimşekler çaktırmış, benlikte şaşkınlıklar oluşturmuştur.

Kendi yazdığı bir tiyatro eserini oynatıp ödül almak isteyen eski Yunan döneminde yaşayan bir yazarın, başrol oyuncusuyla yaptığı konuşmayla başlayan; seyirci arasından ve diğer tiyatro oyunlarından katılan karakterlerle tamamen zaman ve mekân kavramını yitiren bir oyun. Kendi yazdığı oyuna bir son bulamayan ve seçtiği başrol oyuncusuna bile hükmedemeyen bir yazar. Diğer bir yazar olarak oyuna giren, her söylediği gerçekleşen, oyuncularına istediği gibi hükmedebilen Lorenzo. Tanrılara kafa tutan Kral Oidupus, Kral Oidupus’a kafa tutan bir köle.

Woody Allen’ın gerçekliği tartıştığı bu oyunda kahramanlarımız oyunlarına final ararken aslında var olmadıklarını fark ederler. Kendilerinden binlerce yıl sonra yaşayan izleyiciler de işin içine girince bir yandan oyunlarına final bulmaya çalışırken gerçek sandıklarımızın ne kadar gerçek olduğunu anlamaya çalışırlar.

Yazarın derdi sorulara cevap bulmak veya seyirciye akıl vermek değil. Asıl amacı sorular sormak, seyircinin düşünmesini sağlamak olan sorularla dolu bir oyun. Cevapsız sorular arasından, bir köle olsanız bile plastik bir kılıçla krallara karşı gelebileceğinizi ve kendi gerçeğinizi değiştirebileceğinizi hatırlatıyor yazar.

Ya bizi izleyen seyirciler de bizim gibi bir hayal ürünüyse?

Ya onlar da birinin gördüğü bir düşse?