30.05.2019

Gökyüzü Artık Daha Yakın

7. sınıf öğrencilerimizden oluşan proje grubumuz, bu yıl fen bilimleri dersinde işledikleri konular kapsamında profesyonel bir teleskop tasarladılar. Büyük bir heyecanla başladıkları projelerini toplam 25 saat süren özverili bir çalışmayla tamamladılar. Öğrencilerimiz, projelerine çukur ayna yapımıyla başladılar. Farklı tanecik boyutlarında aşındırıcılar kullanarak, 19 mm kalınlığında ve 152 mm çapında küresel camı istenen derinliğe toplam sekiz saatlik bir çalışmayla ulaştırdılar. İkinci aşamada ise on üç saat çalışarak camı "Optik Reçine" ve "Cilalama Lap'ı" kullanarak cilaladılar. Cilaladıkları camın “Ronchi testi”ni yaparak cama son şeklini verdiler ve camın alüminyumla kaplanmasını sağladılar. Ayna yapımı esnasında öğrencilerimiz, eş zamanlı olarak teleskopun ayağını zımparalayıp teleskop tüpünü de kendileri tasarladılar. Böylelikle öğrencilerimiz 6 "(152 mm) f/7.0 NewtonianTipi Dobson Teleskop  52x özelliklerine sahip teleskoplarını büyük bir emekle bitirdiler. Artık teleskopları gökyüzünün derinliklerinde yolculuğa hazırdı. Yaparak ve yaşayarak öğrenmenin en güzel örneklerinden biri olan bu proje kapsamında her aşamayı büyük bir titizlikle gerçekleştiren öğrencilerimize fen bilimleri öğretmenleriyle birlikte, danışman hocamız Amatör Astronom Uğur İKİZLER öncülük etmiştir.