YKS

YKS Hazırlık Çalışmaları

YKS (YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI) HAZIRLIĞINDA REHBERLİK SERVİSİ ÇALIŞMALARI

PDR servisimiz, sınavlara, hazırlık öncesi, hazırlık süreci ve hazırlık sonrası olmak üzere 3 temel basamakla çalışmalarını yürütür.

Hazırlık öncesi basamağında, 9. sınıftan başlamak üzere, “Hedef Belirleme Programı (HEDEP)”, çeşitli illere üniversite gezileri ve “Kariyer Planlama Günü” ile tamamlanmaktadır.

Hazırlık sürecinde , ders öğretmeni, danışman öğretmen, PDR uzmanı, okul yönetiminin liderliğinde, öğrencimizin akademik ve psikolojik izlenmesini gerçekleştirmektedirler.

Hazırlık sonrası basamağında, YKS tamamlanıp “Tercih Dönemi” geldiğinde, öğrencilerimizin “Hazırlık Öncesi “ basamağında belirlediği ve süreç içerisinde şekillendirip, içselleştirdiği üniversite bölümlerine yönelik tercihleri ÖSYM( Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) resmi girişi ile gerçekleştirilmektedir.

Rehberlik servisimiz öğrencilerimizin hazırlık dönemi öncesi ve sonrasında mesleki ve eğitsel takibini yapmaktadır. Bu başlıklar altında yapılan çalışmalar aşağıda yer almaktadır:

Mesleki Rehberlik: Öğrencilerimizin 9. sınıftan itibaren mesleki ve alan seçimine yönlendirme çalışmalarına başlatılır. Bu doğrultuda 10. sınıfta seçilen alan ve derslerin uygunluğunun takibi yapılır. 12. sınıfa kadar olan süreçte de öğrencilere uygun hazırlanmış sunumlar ile meslek tanıtımları yapılır. Envanter uygulamaları ve meslek tanıtımları doğrultusunda öğrencilerle bireysel ve grup danışmanlığı çalışmaları sürdürülür. Mesleki rehberlikte en son basamak tercih dönemidir. ÖSYS açıklandığında okulumuzda meslek ve üniversite yönlendirme ve tercih yapma hizmeti verilmektedir. Tercih teslim süreci boyunca bu çalışma devam eder. İhtiyaç doğrultusunda ek kontenjan döneminde de öğrencilerimize tercih yapılmaktadır.

Eğitsel (Akademik) Rehberlik: Öğrencilerimizin YKS hazırlık süreci ve okul akademik başarıları yapılan toplantılar, sınav sonuçları ve öğretmen yönlendirmeleri doğrultusunda takip edilmektedir. Akademik olarak öğrencilerimize destekleyici çalışmalar servisimizce yapılmaktadır. Bireysel çalışma programları hazırlanarak öğrencilerimizin planlı ve programlı çalışmaları desteklenir. Başarısızlık nedenleri takip edilerek çalışmalar yönlendirilir. Sınav kaygısı sunumu yapılarak öğrencilere kaygıdan uzak bir hazırlık dönemine yönlendirme amaçlanır. Öğrencilerle yapılan bireysel ve grupla görüşmelerde çıkardıkları netler ve çalışma sistemi konusunda görüşler paylaşılır. Bu çalışmalar ve takibi yıl boyunca sürer.

Psikolojik Destek çok önemli….

Öğrencilerimiz ile rehberlik servisi gün boyunca diyalog halindedir. Anlık yaşanan, başarılarını ve mutluluklarını etkileyecek olumsuz bir durumdan haberdar olunduğunda öğrenciye psikolojik destek verilir. Okulumuz rehber öğretmeni ve gerektiğinde okulumuz Psikoloğu tarafından talep doğrultusunda psikolojik danışmanlık çalışmaları yapılmaktadır.

Tüm bu çalışmalar yapılan etkinliklerle desteklenir, bu etkinlikler: